Početkom izgradnje stambenog objekta s 25 stambenih jedinica u ulici Salih bega Kuljuha u Goraždu započinje izgradnja stambenih objekata na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde u okviru realizacije Projekta CEB II- “Zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja”.

Svečanost povodom početka izvođenja radova za izgradnju stambenog objekta s 25 stambenih jedinica bit će upriličena danas na lokaciji budućeg objekta.

Projektom CEB II osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Za tu namjenu bit će osigurano 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH. Realizacijom Projekta CEB II bit će zatvoreni svi kolektivni centri u RS i oko 76 posto kolektivnih centara na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Na području BPK Goražde, planirana je realizacija devet podprojekata u općinama Pale FBiH, Foča FBiH i Gradu Goraždu. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 17.422.833 KM (kreditno zaduženje u iznosu od 10.576.027 KM i kontribucija Grada i općina u iznosu od 6.846.805 KM).

Pored ovog podprojekta, na području Federacije BiH u toku je izgradnja devet stambenih objekata s ukupno 282 stambene jedinice.

Na području Federacije BiH, do sada je izgrađeno 187 stambenih jedinica i sanirano 26 stambenih jedinica, a uskoro se očekuje završetak izgradnje još 84 stambene jedinice u Općini Sapna i Gradu Tuzla.

Svečanosti povodom početka izvođenja radova za izgradnju stambenog objekta s 25 stambenih jedinica koja će biti održana prisustvovat će ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović, te predstavnik Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, najavljeno je iz tog ministarstva.