Glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić ni danas se, drugi put zaredom, nije odazvala pozivu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, čiji su članovi tražili njeno svjedočenje. Tadić je, kako je kazala članica Komisije Mirjana Marinković Lepić ponovo poslala dopis da na sjednicu, zbog ranije preuzetih, a neodložnih obaveza neće doći.

“Ja lično smatram da je ovo bahat odnos prema Parlamentarnoj komisiji. Postavila bih pitanje šta može biti važnije, koje obaveze, osim da se odazovete Komisiji i govorite o pravosuđu. Do sad smo bili kooperativni jer smo davali više termina na koje se pozvani mogu odazvati. Danas ćemo vjerovatno odlučiti šta i kako dalje, jer tužiteljica se patronatski odnosila prema nama, prijetila, kada smo raspravljali o VSTV-u, a danas vidimo da je nema”, kazala je Marinković Lepić dodajući:

“Pitala bih tužiteljicu i za otkrivanje imena zaštićenih svjedoka, to je strašno. Iznenadila me izjava i ministra pravde da će sad formirati neku radnu grupu, da se radi na izmjenama Zakona o tužilaštvu. Mislim da se s tim kasni”, smatra ona.

Član Komisije Zlatan Begić izjavio je da nedolazak Tadić pokazuje visok nivo neodgovornosti i nepoštovanja državnih institucija.

“Činjenica je da institucije malo šta odlučuju, da su centri odlučivanja u političkim rukama. Institucijama sistema ne žele ili ne mogu da se odazovu. Posao tužiteljice jeste da se pojavi. Da li će ona raditi svoj posao, njena stvar, ali problem je što nema sankcije. To ne znači da mi ne treba da radimo svoj posao. Postoje ljudi iz pravosuđa koji su spremni da svjedoče i sarađuju.”

Zlatko Begić
Foto: BHRT/Tijana Kecman

U vezi s tim Privremena istražna komisija usvojila zaključak kojim poziva Tadićevu da se pojavi na svjedočenju pred Komisijom u jednom od termina – 30. septembra od 12.00 sati, 1. oktobra od 15.00 sati, 2. oktobra od 12.00 sati, 5. oktobra od 15.00 sati, 6. ili 7. oktobra od 12.00 sati, 8.oktobra od 15.00 sati, 9. oktobra od 12.00 sati, 12. oktobra od 15.00 sati, te 13. ili 14. oktobra od 12.00 sati.

Tadićeva bi o izboru termina za svjedočenje trebalo da najkasnije pet dana ranije obavijesti službenike Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH koji Privremenoj istražnoj komisiji pružaju stručnu i administrativno-tehničku podršku.

Na današnjoj sjednici usvojen je i zaključak da na svjedočenje pred Privremenom istražnom komisijom budu pozvani i predsjednik Udruženja stečajnih upravnika Federacije BiH Hamdija Muratović, kao i predsjednik Sindikata solidarnosti Tuzlanskog kantona Sakib Kopić i potpredsjednik tog sindikata Enes Tanović.

Privremena istražna komisija usvojila je i zaključak kojim od Agencije za javne nabavke BiH traži da dostavi informaciju i eventualno izvještaj o postupanju prema Tužilaštvu BiH po osnovu kršenja i zloupotreba Zakona o javnim nabavkama u 2020. godini.

Usvojen je i zaključak kojim Privremena istražna komisija zahtijeva od Tužilaštva BiH informaciju o tome da li su preduzete bilo kakve radnje u vezi sa ispitivanjem navoda objavljenih u medijima, a koji se odnose na nezakonito postupanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mire DŽakule – kršenje zakonskih odredaba prilikom zapošljavanja Jelene i Jane Majstorović.

Povodom predstavki koje građani upućuju Privremenoj istražnoj komisiji zaključeno je da na veb-stranici Parlamentarne skupštine BiH bude objavljena informacija o svim predstavkama, i to po hronološkom redoslijedu pristizanja, sa datumom prijema i inicijalima podnosioca predstavke, uz poštovanje načela transparentnosti i zakonskih odredaba o zaštiti ličnih podataka, navedeno je u saopštenju.