Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH danas je, nakon višesatnog saslušanja sudije Vrhovnog suda Federacije BiH i člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Gorana Nezirovića, pozvala glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da pred Komisijom svjedoči 14. septembra.

Svjedočenje Gordane Tadić planirano je za 13.00 sati, najavljeno je iz parlamenta BiH.

Komisija je pozvala i glavnog tužioca Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a Alenu Kurspahić Nadarević i zamjenika glavnog disciplinskog tužioca Mirzu Omerovića na svjedočenje na jednoj od narednih sjednica, čiji će datum biti naknadno određen.

Privremena istražna komisija takođe je uputila poziv strukovnim udruženjima novinara – Društvu novinara BiH, Udruženju novinara Republike Srpske i Udruženju “BH novinari” da odrede predstavnike koji će se pojaviti na svjedočenju pred Komisijom na jednoj od narednih sjednica, čiji će datum biti naknadno određen, a o temi izazova sa kojim se novinari suočavaju pri istraživanju korupcije i organizovanog kriminala, kao i sugestija za poboljšanje zakonskog okvira s ciljem saniranja tih problema.