Gordana Tadić, glavni tužilac Tužilaštva BiH, razriješena je danas sa te dužnosti odlukom prvostepene disciplinske komisije za tužioce Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine, a njen advokat Vlado Adamović rekao je da će se žaliti nakon što pročita odluku o smjeni.

On je rekao da je prekršen zakon budući da oni, kao strane u postupku, nisu dobili ovu odluku.

“Mi nismo dobili odluku i te objave i saopštenja mene ne obavezuju. Ne znam da li je to tačno dok ne dobijem odluku”, rekao je Adamović.

Adamović je istakao da je na jednom portalu pročitao da je odluka dostavljena čelnicima VSTS-a i disciplinskom tužiocu.

“Prekršen je zakon i tačka. Čitam odluke na portalu `Istraga.ba`… Zakon kaže da se odluke dostavljaju strankama u postupku. Sve je jasno. Naravno da je zakon prekršen”, ističe Adamović.

On je dodao da mu nije jasno zašto tu odluku dostavljaju čelnicima VSTS-a umjesto strankama u postupku.

Tadićevoj je izrečena disciplinska mjera premještanja s mjesta glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz VSTS-a.

Ona se tereti za „nemar ili nepažnju u vršenju službenih dužnosti”, kao i za „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtjevima Savjeta” Zakona o VSTS BiH.

Protiv ove odluke se može podnijeti žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a BiH u roku od dana dana od dana prijema odluke.