Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u ponedjeljak, 14. oktobra, biće odigrana gostujuća predstava „U ime oca“. Predstava govori o iskustvima djece rođene kao posljedica silovanja žena u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini, a projekat je podržala Ambasada Austrije u BiH.

Tokom rata u BiH silovano je između 35.000 i 50.000 žena, od kojih je veliki broj njih ostao u drugom stanju i rodio djecu koju danas sistem u našoj državi ne prepoznaje, smatraju autori predstave. Za Ajnu Jusić, koja u
predstavi igra ulogu koju zapravo živi u stvarnom životu, ova predstava ima ogroman značaj.

“Pogotovo što je to nekako za mene bio način za direktnu komunikaciju sa društvom, za direktnu komunikaciju sa svim ljudima koji su ispred mene i koji prvi put svjedoče kreiranju jednog istorijskog pokreta, gdje na neki način prvi put bude tu svijest da u njihovom krugu, da u njihovim gradovima, komšiluku, postoje djeca za koju uopšte nikad nisu ni pomislili da postoje”, ističe Ajna.

Predstava je nastala u koprodukciji Narodnog pozorišta Tuzla i The Alpha Group, uz generalnu podršku austrijskog kulturnog foruma Sarajevo. U dokumentarno-plesnom komadu zajedno su radili umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Austrije pod režiserskom palicom Darrela Toulona.