U studentskom domu u Zagrebu privremeni smještaj potražilo je 45 porodica, odnosno građana kojima su domovi teško oštećeni u nedjelju u zemljotresu u glavnom gradu Hrvatske, objavile su danas gradske vlasti.

Jak zemljotres koji je pogodio zagrebačko područje oštetio je brojne zgrade i kuće u centru grada, ali i u Markuševcu gdje je bio epicentar potresa. Onima čiji domovi nisu sigurni za život, ponuđen je smještaj u studentskom domu, a brojni građani našli su smještaj kod rodbine ili prijatelja.

Šef gradske kancelarije za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić rekao je danas novinarima da su do srijede primili više od 20.000 prijava oštećenja na objektima, a da su timovi obišli više od 1400 objekata. On je rekao da je na terenu 80 specijalističkih timova i 170 inženjera koji svakodnevno obilaze objekte.

U Zagrebu i na zagrebačkom području i dalje traje serija podrhtavanja tla poslije jakog potresa u nedjelju.

Zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb u nedjelju u 6.23, a nedugo poslije toga još jedan jačine 5,0, a zatim i niz slabijih.

U potresu je poginula 15-godišnja djevojčica, a povrijeđeno je 27 osoba, od kojih 17 teže. Najviše je stradao strogi centar grada i područje Markuševca, gdje je i bio epicentar potresa. Oštećene su brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, ali i automobili na koje su padali dijelovi fasada i krovova.