Talibani su jutros bez borbe preuzeli kontrolu ključnog grada na istoku Afganistana, Jalalabada, potvrdile su vlasti, dodavši da talibanske snage osiguravaju ceste prema Pakistanu.

Nakon pada Jalalabada teritorij koji kontrolira afganistanska vlada smanjio se na područje Kabula, glavnog grada države, i nešto šire.

Osvajanje Jalalabada pobunjenicima je osiguralo kontrolu nad cestama koje povezuju Afganistan i Pakistan, a dogodilo se nakon što su talibani u subotu osvojili sjeverni grad Mazar-e Šarif i tako nastavili stezati obruč oko glavnog grada države.

Talibanski čelnici naredili su svojim borcima da se suzdrže od nasilja u Kabulu te da omoguće siguran prolaz svima koji odluče otići, prenosi Reuters izjavu talibanskog čelnika u Dohi.

BBC-jeva dopisnica Yalda Hakim, kaže da militanti ne nailaze na veliki otpor u glavnom gradu.

Talibani su zatražili i da se žene upute u zaštićena područja.

Pakistan je zatvorio granični prijelaz Torkham nakon što su talibani zauzeli afganistansku stranu granice, rekao je pakistanski ministar unutarnjih poslova šeik Rashid Ahmad, prenosi Al Jazeera.

Dio Afganistanaca pokušava dobiti vizu za SAD, javlja dopisnik NBC-ja Richard Engel. Navodi da su ljudi u Kabulu očajni i da strahuju da će s dolaskom talibana izgubiti prava i slobode koje su imali posljednjih 20 godina.

“Od dolaska u Kabul stalno razmišljam kako nije moralo biti ovako. Nije bilo neizbježno. Afganistanci, žene, muškarci, glazbenici, studenti, znanstvenici i drugi marljivo su radili dvadeset godina samo da bi sad vidjeli kako se sve raspada”, rekao je.

Talibani su danas priopćili da još nisu donijeli odluku o vojnom zauzimanju glavnog grada Kabula.

“Odvojena odluka bit će kasnije donesena o Kabulu”, rekao je za dpa glasnogovornik pobunjeničke skupine Zabihula Mudžahid.

“Ljude treba uvjeriti da ne želimo ratno stanje u Kabulu ili, ne daj Bože, da bilo tko bude povrijeđen”, rekao je.