Trgovinski pregovori o Brexitu još su u blokadi oko ribolova, pravila vladavine i načina rješavanja sporova jer Evropska unija traži previše, izjavio je u utorak vodeći savjetnik britanskog premijera Boris Johnsona za pitanja Brexita, Michael Gove.

Pregovarači pokušavaju doći do trgovinskog sporazuma koji bi izbjegao burnu završnicu petogodišnje krize oko Brexita kada Britanija konačno napusti EU za otprilike četiri sedmice.

EU još želi da uzme lavovski dio od ribolova u našim vodama – što jednostavno nije pošteno, uzimajući u obzir da mi napuštamo EU. Unija i dalje želi da budemo vezani za njihov način rada. EU u ovom trenutku zadržava pravo da nam, ako postoji bilo kakav spor, nametne neke zaista stroge kazne i ograničenja, i ne mislimo da je to pošteno – izjavio je Gove za TV mrežu Sky.

Trgovinski sporazum osigurao bi, ne samo trgovinske veze, nego i krhki mir u Sjevernoj Irskoj pod britanskom vladavinom, iako je skoro sigurno da će doći do izvjesnih prekida u trgovini na najprometnijoj granici EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nepostizanje sporazuma izazvalo bi komplikacije na granicama, uplašilo bi finansijska tržišta i prekinulo osjetljive lance snabdijevanja širom Evrope i van nje, upravo u vrijeme dok se svijet nosi s golemim ekonomskim troškovima epidemije COVID-19, piše Reuters.