Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas u Vukovaru kako poštuje trodiobu vlasti, ali da s punim pravom može reći da pravosuđe presporo rješava slučajeve procesuiranja ratnih zločina iz Domovinskog rata te da na odgovornost treba pozvati one koji odugovlače u rješavanju takvih slučajeva.

Rekla je to nakon polaganja vijenca na grob general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, nakon što su je novinari pitali kako komentira nezadovoljstvo vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave radom institucija, a godinu dana nakon protesta održanog upravo zbog toga, odnosno je li ona zadovoljna radom institucija.

“Nisam ni ja zadovoljna radom institucija. Sad će me optužiti da kritiziram pravosuđe, međutim, ovo vam iskreno kažem kao čovjek, ali i kao predsjednica RH. Jer, jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još nije dalo pravorijek ni o Vukovaru, ni o Borovu Selu, ni o mnogim drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele i koja su neusporedivo manje vrijednosti od onoga što smo vidjeli ovdje”, rekla je.

Vukovar iz ratnih vremena, dodala je, izgledao je kao poslije nuklearne katastofe.

“A tek kad čujete priče ljudi koji vam pristupaju u Vukovaru, ne možete vjerovati što se svašta događalo na ovom prostoru. I zato se počesto pokušavam staviti u cipele gradonačelnika Vukovara, hodati ulicama i razmišljati kako se on osjeća kad susreće poglede tih ljudi, koji od njega očekuju da se nešto dogodi – da se konačno postigne pravda”, dodala je.

“Ja bih željela da budućnost ovdje bude budućnost zajedništva, nedijeljenja, nikakve segregacije, budućnost bez prosvjeda, u kojoj ćemo si dolaziti prisjećati se Domovinskog rata, naših heroja, ne samo iz Vukovara nego i iz cijele Hrvatske i BiH koju su oslobodili zajedno sa snagama Armije BiH 1995. godine. Dakle, svih hrvatskih branitelja koji su omogućili da mi danas budemo ono što jesmo i koji bi nam vjerojatno, da mogu, danas poručili nemojte se dijeliti, odite zajedno, budite svoji i radite na tome doista da našim mladima život u Hrvatskoj bude puno bolji”, kazala je Grabar-Kitarović.

Predsjednica Hrvatske pozvala je danas odgovorne u Srbiji da učine iskorak u otkrivanju istine o nestalima u ratu u Hrvatskoj početkom devedesetih godina.

“Pozivam i odgovorne u Srbiji da učine taj iskorak u otkrivanju istine, jer će to biti najveći korak ka konačnom miru i pravom pomirenju”, rekla je Grabar-Kitarović u Vukovaru.

Ona je pozvala sve koji mogu da pomognu u rasvjetljavanju sudbine nestalih da to i učine.

Podsjećamo, general bojnik Blago Zadro poginuo je 16. oktobra 1991. godine blizu Trpinjske ceste, pokošen rafalom sa srpskih položaja, 32 dana prije pada grada Vukovara. Bitka za Vukovar jedna je od najkrvavijih u hrvatskoj historiji.