Grad Beč mijenja navike svojih građana u načinima transporta po gradu, da bi se smanjila zagađenost vazduha i emisija štetnih gasova.

Automobili gube na popularnosti, a primat uzimaju javni prevoz, bicikli, romobili. Stanovnici Beča nemaju ništa protiv ni da prevoz zamijene štenjom, kad god je to moguće.

Neda Tadić/BHRT

Beč svojim građanima nudi brojne mogućnosti alternativnog prijevoza u gradu, kojima se štedi energija i smanjuje zagađenje okoliša.

Bicikli su popularan način prijevoza, no uvijek su problematični kada želite ići u kupovinu, ili prevesti neke stvari. Grad Beč i tu nudi rješenje.

Grätzlfahrrad su teretna bicikla koja u Beču možete besplatno iznajmiti, i ne zagađujući okoliš prevesti sve što želite.

KATRIN IVANSITS, Agencija za mobilnost Beč

U Kopenhagenu ili Amsterdamu ovakvi teretni bicikli se prilično često koriste za transport namirnica, djece ili pasa biciklom po gradu. U Beču to nije toliko često, ali postaje sve prisutnije. Teretni bicikli su vrlo dobri za smanjenje ugljen monoksida u gradovima. I razdaljine su male, pa je za transport namirnica to zapravo praktičniji način jer ne stojite u gužvama, jeftinije je, lakše, možete se brže kretati i fleksibilniji ste.

Doprinos zaštiti klime

Javni promet u glavnom gradu Austrije osigurava još bolji kvalitet života. Sa prelaskom na javni prijevoz, svaki putnik daje svoj doprinos zaštiti klime, ali i štedi vrijeme i novac.

Pravi se nova linija podzemne željeznice. Grad tako izgrađuje nove mogućnosti za upotrebu javnog prijevoza. Smanjili su i cijene prije pet godina. Platit ćete 365 eura za godinu dana korištenja javnog prijevoza. Dakle, euro po danu, što je prilično pristupačno gotovo za sve.

Transport u Beču bi trebao biti 80 posto održiv, uključujući vožnju bicikla, hodanje i javni prijevoz. Sada smo na 76 posto, dakle još imamo četiri posto do cilja.

27 posto kretanja po gradu se već obavlja pješice, 37 posto javnim prijevozom i sedam posto biciklima.

Više od milijun biciklista u 2018. godini

Planovi za povećanje udjela biciklizma u prometu u Beču uspjeli su u 2018. godini. 14 automatskih brojača je zabilježilo šest posto više korisnika bicikala. Tri brojača izbrojala su više od milijun biciklista. Ni motivacije ne manjka…

Kako bi Beč nastavio biti najpoželjniji grad za život, i dosegao ciljeve klimatske zaštite, svi građani moraju mijenjati svoje navike u prometu. Čak 39 posto svih putovanja se obavlja javnim prijevozom, što je ubjedljivo najviše u cijeloj Europi.

A bečka gradska uprava marljivo radi na povećanju broja biciklističkih i pješačkih staza, kako bi građani i turisti što manje koristili automobile.