Mostar je grad koji se za razliku od drugih centara u zemlji, ne može pohvaliti savremenom sportskom dvoranom. Projekat izgradnje star je 36 godina. Godine prolaze, vlasti se mijenjaju, a sportisti koji su najbolji ambasadori grada i danas čekaju. Hoće li prioritet nove gradske vlasti Mostara biti i nova dvorana, istražio je Adnan Demić.

Kamen temeljac otkriven je 14. februara 1985. godine, međutim grandiozni projekat izgradnje sportske dvorane do danas nije doveden do kraja. Mostar je ponosan na svoje sportiste. I danas neki od njih spadaju u sam svjetski vrh, dok stručnjaci tvrde da bi uspjesi bili i veći da su talentovani mladići i djevojke imali ili imaju bolje uslove rada od onih koje im nude školske dvorane u gradu.

BORIS DŽIDIĆ, košarkaški trener

“Imamo podatak da na tisuću stanovnika Splita, Mostara i Zadra – Mostar daje najviše ekstra talenata. Radi se isključivo o talentiranim sportašima koji svoje talente pretvore u vrhunsku klasu. Sistem apsolutno ne postoji, a što se dvorane tiče – znam da postoje inicijative, međutim godine prolaze, mi to gledamo i ništa se ne dešava”.

Fokus lokalne zajednice, osim sportista profesionalaca je i na osiguravanju sportske infrastrukture i podršci omladinskom, školskom i amaterskom sportu. Funkcionalna sportska dvorana jedan je od prioriteta nove gradske vlasti, navode u Sportskom savezu Grada.

SENAD KEVELJ, predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara

“Gradonačelnik je rekao da je revizija projekta u toku. Projektna dokumentacija koja je bila prvobitno urađena za dvoranu je predimenzionirana. Ona bi po novom projektu trebala imati kapacitet do 5000 sjedećih mjesta i samim tim zadovoljava sva takmičenja na evropskom i svjetskom nivou”.

Sportski radnici godinama ukazuju i na nužnosti izgradnje olimpijskog bazena u Mostaru. Bazeni u okviru kampusa Sveučilišta i gradske banje nisu adekvatni za razvoj mladih plivača, ali je bez obzira i na to ovaj grad dao olimpijke Aminu Kajtaz i Lanu Pudar, koja trenutno spada među najbolje plivačice svijeta.

DAMIR ĐEDOVIĆ, Klub vodenih sportova “Orka”

“Grad Mostar mora krenuti, neću reći mora početi razmišljati, već mora krenuti u realizaciju izgradnje olimpijskog bazena. To je uslov svih uslova da bi sve što Lana Pudar i Klub vodenih sportova ‘Orka’ rade imalo puni smisao”.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prije dvije godine pokazala je spremost biti jamac Gradu za kreditno zaduženje. Za izgradnju dvorane, prema procjenama, potrebno je oko 25 miliona maraka.

Trideset šest mostarskih sportskih kolektiva, vezanih isključivo za rad u dvorani, još uvijek čekaju papirologiju i političke dogovore, kako bi školske dvorane zamijenili savremenom koja će se, nadamo se, nastaviti graditi, i to u skladu sa najvišim standardima.