U Beogradu i drugim gradovima u Srbiji i večeras su održani građanski protesti, za razliku od prethodne dvije večeri, bez značajnijih incidenata. Okupljanje ispred Skupštine Srbije i u Pionirskom parku preko puta Skupštine počelo je iza 18 sati. U protestima je učestvovalo nekoliko hiljada ljudi. Atmosfera je uglavnom bila mirna, uz manje provokacije grupa maskiranih mladića.

Građani koji su večeras izašli na ulice kako bi iskazali neslaganje sa aktualnom vlašću u Srbiji, pred ponoć su počeli da se razilaze. Neposredno prije toga, pred Skupštinom Srbije priređen je manji vatromet, što su demonstranti burno pozdravili. Sa zvučnika se čula muzika, a dio okupljenih igrao je kolo.

U Pionirskom parku je, malo nakon 22.00 sata, došlo do sukoba dvije grupe demonstranata, poletjele su baklje i plastične flaše, ali je ubrzo došlo do smirivanja situacije.

Protest nezadovoljnih građana u Nišu protekao je mirno, bez ikakvih incidenata. Demonstranti su, da bi pokazali da nisu za nasilje, najprije sjedili oko Skupštine grada, potom na raskrsnici kod zgrade suda i na centralnom niškom trgu.

Učesnici su oko 21 sat krenuli u protestnu šetnju ka Kliničkom centru.

U Novom Sadu, jednako kao i u Čačku, Boru, Nišu i Zrenjaninu, atmosfera je uglavnom mirna. Pokušaje provokacija građani odbijaju, nastavljajući mirni građanski protest.

Jake policijske snage raspoređene su oko zgrade Narodne skupštine u Beogradu, kao i ispred predsjedništva.

Građani su za današnji protest preko društvenih mreža obaviješteni da će se “protestovati sjedeći” da bi se razlikovali od onih koji su došli da izazovu nasilje.

Demonstranti su sjeli na plato i drže natpise “Ne nasjedaj, sjedi”, “Hapsi huligane, ne tuci svoj narod”, a mogu se i čuti uzvici “Sjedi, sjedi”.

Na platou ispred Crkve Svetog Marka grupa ljekara i zdravstvenih radnika koji rade u covid bolnicama u Beogradu, okupila se da, uoči večerašnjeg protesta, iskaže nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u zdravstvu, prenijela je TV N1.

Oni su rekli da će se pridružiti protestu kod Skupštine i da “stoje uz svoj narod u ovom trenutku”.

Zdravstveni sistem je, kako su naveli, pred pucanjem, država nije to predvidjela, a “ljekari su, zajedno sa građanima žrtvovani”.

Policije, za razliku od juče, nema ispred zgrade Skupštine.

Dok se novinarka Radio-televizije Srbije pripremala za uključenje, oko nje su sjeli okupljeni građani, koji su ekipi javnog servisa upućivali pogrdne nadimke, ali su se nakon uzvika ostatka građana da sjednu smirili.

Protesti i u Novom Sadu

Oko 2.000 Novosađana okupilo se večeras na centralnom Trgu slobode, na ponovnom protestu protiv aktuelne vlasti i najave uvođenja policijskog sata. Okupljeni građani, uglavnom mlađi, nose različite transparente i zastave.

Kako je ranije najavljeno, oni traže ostavke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra policije Nebojše Stefanovića, direktora policije Vladimira Rebića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Demonstranti traže i raspuštanje Kriznog štaba za borbu protiv epidemije koronavirusa, kao i da se novac koji je namijenjen za crkvu, preusmjeri za medicinare, dok bi svi oni koji su izgubili posao tokom pandemije, trebalo da budu vraćeni na svoja radna mjesta.

Mirni protest građana u Nišu

Drugo veče zaredom građani Niša okupili su se ispred Skupštine grada u ulici Nikole Pašića, a protest je započeo tako što je većina okupljenih posjedala na kolovoz i trotoar.

Protest protiče mirno, okupljeni građani sviraju u pištaljke i trube i povremeno pjevaju.

Nešto prije 19 sati, ispred zgrade Skupštine grada došlo je više pripadnika Žandarmerije, ali su se udaljili kada je protest počeo.

Demonstranti su oko 20 sati krenuli u protestnu šetnju istom trasom kao i juče, ka Narodnom pozorištu i zgradi suda.

U Kruševcu skup završen bez incidenata

Oko 500 Kruševljana, uglavnom mladih, učestvovalo je večeras na protestnom skupu u centru grada, organizovanom protiv policijskog nasilja i u znak podrške demonstrantima širom Srbije.

Uzvikujući parole “Nećemo Vučića”, “RTS laže”, “SNS lopovi, Srbiju ste prodali” demonstranti su prvo prošetali do zgrade Policijske uprave i Trga mira, a potom se vratili na Trg kosovskih junaka.

Jedna od učesnica protesta upozorila je demonstrante na, kako je rekla, “ubačene elemente iz SNS”.

“Vidjela sam petoricu momaka za koje znam da su iz SNS-a. Nemojte da nasjedate na njihove prvokacije. Ukoliko nešto započnu samo sjedite dole”, kazala je ova učesnica protesta.

Nakon još jedne kraće šetnje do Trga kosturnica skup je završen uz dogovor da se sutra okupe na istom mjestu u 19.00 sati.

Samo u Beogradu, u protekle dvije noći, povrijeđeno je više od stotinu demonstranata i policajaca.