Prve anti KOVID-19 vakcine na Kosovo i u Sjevernu Makedoniju trebale bi stići u toku februara, a građani su podijeljeni oko toga da li da se vakcinišu protiv koronavirusa.

Anketirani u Prištini, koji su iskazali želju da se vakcinišu kako bi stekli imunitet na koronavirus, smatraju da Kosovo već kasni sa vakcinacijom stanovništva.

Prema riječima vršioca dužnosti ministra zdravlja Kosova Armenda Zemaja, Kosovo je završilo proces pripreme za dolazak vakcina, što podrazumijeva plan imunizacije i obezbjeđivanje hladnog lanca za vakcine.

Zemaj je ranije ove nedjelje rekao da će vakcine protiv koronavirusa stići na Kosovo ovog mjeseca.

„Sada čekamo dolazak vakcina. Tokom februara vakcina protiv KOVID biće na Kosovu. Pripreme su intenzivirane u centrima porodične medicine“, rekao je Zemaj, ne pominjući tačan datum kada bi se tako nešto moglo dogoditi.

Takođe je najavio pokretanje kampanja podizanja svijesti, jer se po njemu ovaj proces suočava sa teorijama zavjere na Kosovu, kao i u mnogim drugim zemljama širom svijeta.

Zemaj je napomenuo da su problemi sa osiguranjem vakcine evidentni u cijeloj Evropi, ali se nada da će kompanije sa kojima je Kosovo pregovaralo održati svoja obećanja.

Ranije je Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo da je dobilo potvrdu od američke kompanije „Fajzer“ za nabavku više od 500 hiljada vakcina, ali američka kompanija nije potvrdila sporazum sa kosovskom Vladom. To je postao jedan od razloga što su dosadašnji pregovori Vlade Kosova sa kompanijama koje pružaju vakcine, prema riječima zvaničnika, ostali povjerljivi.

Kosovo računa i na vakcine globalnog mehanizma KOVAKS, koji će Kosovu proslijediti vakcine za 20 odsto stanovništva, odnosno za oko 360 hiljada stanovnika.

Sjeverna Makedonija: Neko uopšte nema vakcinu, a neko ima više nego što je potrebno

Građani Sjeverne Makedonije očekuju početak vakcinacije protiv koronavirusa, a do početka vakcinacije pokušavaju da se zaštite od virusa poštujući već poznate mjere, nošenje maski, održavanje fizičke distance i higijene.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče najavio je 4. januara ove godine da će Sjeverna Makedonija od proizvođača „Fajzer“ dobiti 800.000 vakcina protiv KOVID-19, a da će prve doze vakcina stići u februaru. Potom bi veća pošiljka vakcina trebala da stigne u martu i aprilu, a dinamika za cijelu 2021. godinu biće dalje utvrđena.

Ministar Filipče je takođe najavio Nacionalnu strategiju vakcinacije, koju su pripremili Ministarstvo zdravlja i Nacionalna radna grupa za vakcinaciju, a usvojila Vlada Republike Makedonije 26. januara ove godine.

Prema utvrđenom Nacionalnom planu za imunizaciju stanovništva, u prvoj fazi planirano je vakcinisanje zdravstvenih radnika, a potom starijih osoba sa visokim rizikom od bolesti osoba starijih od 70 godina.

„Zdravstvene radnike već imamo kao prioritet sa njihovim imenom i prezimenom kako će primati vakcine. Što se tiče ostalih građana, prema starosti i hroničnim bolestima već je napravljen spisak sa imenom i prezimenom 14.000 ljudi, koji će biti pozvani samo preko porodičnih ljekara i kroz sistem „Moje imenovanje“, rekao je Filipče.

Vlada Republike Sjeverne Makedonije saopštila je 27. januara da započinje postupak za nabavku 200.000 doza vakcine protiv KOVID-19, pored vakcina od mehanizma KOVAKS za 20 odsto stanovništva, što je oko 833.000 doza vakcina.

Crna Gora u iščekivanju vakcine protiv koronavirusa: Građani negoduju i pozivaju na odgovornost

Crna Gora je među rijetkim državama razvijenog svijeta koja još uvijek nije otpočela vakcinaciju protiv koronavirusa. Iako su zdravstvene vlasti najavljivale vakcinu još tokom januara, Crna Gora je uz Sjevernu Makedoniju, BiH i Kosovo zemlja Zapadnog Balkana koja još uvijek nije obezbijedila vakcinu.

Iz resornog Ministarstva zdravlja su bez konkretnog odgovora kada će stići vakcina. Poručuju da su potpisani sporazumi o nabavci vakcine sa evropskim sertifikatom, kao i sa proizvođačima iz Kine i Rusije.

„Planirano je da vakcinacija počne Fajzerovom vakcinom, dok će ruska i kineska vakcina gotovo istovremeno stići u Crnu Goru. Želimo da obezbijedimo različite vakcine koje su jednako dobre i bezbjedne“, saopšteno je iz resora kojim rukovodi ministarka Jelena Borovinić Bojović.

Doktor Jevto Eraković, doskorašnji direktor Kliničkog centra Crne Gore, ističe da je vakcinacija trebalo odavno da počne. On zamjera novim vlastima što su odbile donacije vakcina od svjetskih biznismena, u situaciji kada Crna Gora još uvijek nema vakcinu.

„Podsjećam na inicijativu predsjednika države Mila Đukanovića da biznismen Petros Statis obezbijedi Crnoj Gori 10.000 vakcina. Međutim, donacija nije prihvaćena i, umjesto iskustva o prvim vakcinisanim, mi pričamo o povećanoj smrtnosti“, kaže dr. Eraković.

On je pozvao da se prihvate sve moguće donacije i da se što prije krene u proces vakcinacije, jer, kako je istakao, „ljudski životi su važniji od bilo čijih političkih stavova“.

Ministarstvo zdravlja više puta je isticalo da će vakcinacija početi tokom januara, što se nije dogodilo.

Prošle sedmice, ministarka Borovinić Bojović je kazala da će Crna Gora dobiti 150.000 doza kineske vakcine, kao i 50.000 doza ruske vakcine. Još ranije je saopšteno da će imunizacija početi Pfizerovom vakcinom.