Ispred zgrade Gradske uprave Zenica održani su mirni protesti protiv izgradnje hidroelektrane na rijeci Bosni u zeničkom naselju Janjići. Podršku skupu dali su i predstavnici ekoloških udruženja. Niko od predstavnika lokalne vlasti nije se obratio okupljenim građanima.

Građani i ekolološki aktivisti poslali su jasnu poruku da će iscrpiti sve pravne radnje u borbi za sprečavanje gradnje hidroelektrane Janjići na rijeci Bosni. Mještani Janjića, Putovića, Gorice i Drivuše, kao i predstavnici Eko-foruma posebno su ogorčeni jer ih niko nije obavijestio da će jedna od tačaka dnevnog reda nedavne sjednice Gradskog vijeća biti i rasprava o HE Janjići.

“To je kršenje Arhuške konvencije i mi upravo iz tog razloga organizujemo proteste da na taj način ostvarimo svoja prava koja su nam zagarantovana i zakonom i međunarodnim konvencijama”, poručuje Samir Lemeš, Udruga “Eko forum” Zenica.

“Tačka dnevnog reda, ako se radi o mjesnim zajednicama, moram biti pozvan ja i ostali predsjednici, međutim, nije nas niko pozvao, ja sam ovdje došao do saznanja, javili mi, nije bitno ko, ali međutim , niko me nije htio primiti tako da smo ogorčeni zaista, vidite kako Gradsko vijeće radi”, kazao je predsjednik MZ Janjići Miralem Kaknjo.

Građani zahtijevaju objašnjenje zbog čega je odbijena građanska inicijativa za stavljanje van snage prethodnih odluka o hidroelektrani Janjići, koja je bila podržana sa više od 1 500 potpisa. Raniji saziv Gradskog vijeća dao je saglasnost za provođenje koncesije za izgradnju HE Janjići, dok je sadašnji saziv dao dozvolu za eksproprijaciju zemljišta i proglašavanje javnog interesa. Aktuelna vlast odgovornost prebacuje na bivšu.

“U petom mjesecu 2013. godine, ja nisam bio ovdje, Gradsko vijeće i Gradska uprava jednoglasno su donijeli odluku i dali dozvolu za tu gradnju hidrocentrale. Sedam dana nakon toga, federalna Vlada, to mogu vam sve dokumente originalne iz Službenih novina pokazati, na osnovu te odluke GV donosi odluku i daje pravo gradnje ili kako se to već zove Elektroprivedi BiH”, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Iz mjesnih zajednica koje gravitiraju oko buduće hidroelektrane tvrde da su potpisi iz 2013. falsifikovani zbog čega najavljuju tužbe. U zaštitu rijeke Bosne, ali prirodnog bogatstva, kakvi su Janjićki slapovi stale su i hrabre žene Krušćice, koje su svojom borbom spriječile izgradnju hidroelektrane na istoimenoj rijeci. Poručuju da je sve moguće, samo je potrebno istrajati.