Građani godišnje za lijekove potroše i više od 300 milijuna maraka, podaci su Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova donesen je prije dvije godine, a u njemu postoje nelogičnosti, smatraju farmaceuti. Takve nelogičnosti najviše osjete građani.

Građani smatraju da su lijekovi u BiH skupi. Kako u Mostaru, tako i u Sarajevu te Banjaluci i Bijeljini.

Pravilnik o formiranju cijena lijekova, koji je na snazi već dvije godine, ima dosta nedostataka, no ipak njegovom primjenom napravljene su određene uštede, poručuju iz državne Agencije za lijekove.

TIJANA SPASOJEVIĆ-DOŠEN, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH

Izračunali smo da je došlo do sniženja cijena lijekova za jedanaest posto. Na ovaj način smo dali jedan okvir kako se formira maximalna veleprodajna cijena lijekova i suština dodošenja jednog ovakvog akta da je država ta koja diktira cijene a ne industrija.

Cijene lijekova, prema državnom zakonu, u dijelu koji se odnosi na veleprodajne i maloprodajne marže, određuju i entitetska ministarstva zdravlja. U Republici Srpskoj maksimalna maloprodajna marža za lijekove iznosi 20, a u Federaciji BiH 25 posto. Iz Ministarstva zdravstva FBiH poručuju da bi građani promjene cijena lijekova osjetiti, ukoliko bi se promijenila stopa PDV-a.

Farmaceuti navode da su u nezavidnoj situaciji. Vlasnik lanca apoteka u Bijeljini kaže da su im ruke vezane i da treba mijenjati zakon.

NIKOLA ROSIĆ, vlasnik lanca apoteka u Bijeljini

“Mi moramo da spuštamo maržu tako da je naša marža ovdje pet ili deset posto, a znamo da je dozvoljena marža u apotekama 20%. Niži PDV same usluge na registraciji lijekova, na prvu seriju, mislim da bi to bilo rješenje.”

ZAHIDA BINAKAJ, Komora magistara farmacije FBiH

Nelogičnosti koje su se javile jesu zemlje koje su uzete kao referalne zemlje na osnovu tih zemalja se vrši izračun cijena lijekova za BiH, jedna od tih zemalja je i Srbija koja ima izuzetno niske cijene lijekova što je dovelo do poremećaja na tržištu.

Niže cijene u Srbiji dovele su do toga da pacijenti iz BiH u Srbiji najčešće kupuju lijekove za srce, masnoću i prostatu. Cijene variraju, ali se ipak postižu uštede. Za budžet penzionera, kažu, i marka je mnogo.