Građani Srbije moći će ući u Grčku s digitalnim certifikatom o cijepljenju, bez obzira koju su vakcinu primili, a djeca starija od 10 godina moraju imati antigenski test, sa općila je u petak srbijanska ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić govoreći o dogovoru dviju zemalja.

Matić je, objašnjavajući za Radio-televiziju Srbije (RTS) procedure koje očekuju građane u dolazećoj ljetnjoj sezoni, podsjetila i na stajalište Hrvatske da dopusti ulazak uz certifikat o vakcinisanju kojim su priznate sve vakcine . Uz to, postoji mogućnost da građani koji se iz bilo kojih razloga nisu mogli vakcinoisati , uđu ili s PCR ili antigenskim testom, a starosna dob djece za ulazak u Hrvatsku bez testa je, za razliku od Grčke, sedam godina.

Grčka će, rekla je Matić, od 14.maja za građane Srbije otvoriti granične prijelaze preko Sjeverne Makedonije, ali se očekuje da bi u aprilu mogli biti otvoreni i prijelazi preko Bugarske.

Srbijanska ministrica ukazala je na stajalište Europske unije o granici dobi za djecu od 12 godina, istaknuvši da su bilateralno zemlje-članice, poput Grčke, spustile tu granicu iznad koje djeca imaju antigenski test, na 10 godina.

Grčki ministar turizma Haris Theoharis prioćio je ranije ove sedmice,, poslije dogovora sa srbijanskom kolegicom, da će njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, uključujući i kinesku i rusku, iako one još nisu prihvaćena u EU.

Matić je najavila da će Grci omogućiti svim gostima tokom turističke sezone, koji su za svoju djecu radili antigenske testove, nadoknadu troškova, najvjerovatnije nudeći neku dodatnu uslugu u hotelima u iznosu troškova za antigensko testiranje.