Zdravstvo u Tuzli je, sudeći prema reakcijama pacijenata i uopšte građana, pred kolapsom. Na pregled se čeka i do godinu u Domu zdravlja Tuzla, a na očitanje nalaza pacijenti čekaju mjesecima. Zbog toga su održani i protesti u ovom gradu.

Građani Tuzle svoja iskustva o korupciji u zdravstvu mogu upisati u knjigu žalosti. Ova knjiga posebno je otvorena za žene koje na pregled mamografa čekaju više od godinu, a do nalaza ne mogu doći mjesecima. Zato su primorani ići na privatne preglede.

“Evo primjer. Ja sam radila mamografiju oko 13.6. Tek u septembru da dođem da mi se očita nalaz. Kad mi je rekla u septembru ćete dobiti očitanje nalaza, ja sam rekla ‘Molim?’… kaže, “Da, da, u septembru ćete dobiti, jer nema ko da vam očita’. Ja sam ostala frapirana. Naše zdravstvo je dotle došlo, da ne može da se očita nalaz. Bože!”, priča Jasmina.

Građani Tuzle stajali su u redu i upisivali se. Ali i uglavnom govorili zašto su nezadovoljni.

“Mene su pet puta vraćali. Znači, imala sam datum. Odem, kaže ne radi mamograf. Mene je uhvatila huja i ja sam otišla glavnoj šefici. Ona je meni rekla ovako: ‘Mamograf radi, ali mi radimo sistematske preglede.’ Pa dobro, rekoh ‘Jel ja plaćam zdravstvo, ja 27 godina imam radnog staža”, kaže jedna od učesnica protesta.

Neformalna grupa građana okupljena u takozvanu “Karton revoluciju” već mjesecima ukazuje na korupciju u Domu zdravlja Tuzla. Tvrde da mamograf koji je prije točno dva i pol mjeseca svečano predstavljen javnosti, a kojeg je donirao Jusuf Nurikić nikada nije raspakiran i pušten u rad.

“Mi smo prije par sedmica Tužilaštvu Tuzlanskog kantona uputili indicije i sve informacije koje imamo u konkretnim slučajevima”, ističe Adi Selman iz neformalne grupe “Karton revolucija”.

Iz Doma zdravlja Tuzla objasnili su nam da mamograf mora proći određene procedure testiranja.

“Donirani mamograf od strane UNDP-a Domu zdravlja Tuzla bit će stavljen u funkciju kao sastavni dio integralnog sistema digitalne obrade RTG snimaka i to sve do prethodno izrečene procedure”, kaže Adis Nišić, glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla.

Na pitanju mamografa ne zaustavlja se priča o ovakvom Domu zdravlja Tuzla. Ovo je samo početak otvorenih pitanja. Odgovore bi u skorije vrijeme trebale dati nadležne i pravosudne institucije.