Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je tokom vikenda došlo do popuštanja discipline, te da je pet osoba zadržano zbog sumnje da su počinili krivično djelo nepostupanja prema propisanim zdravstvenim mjerama tokom pandemije koronavirusa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prethodno je saopštilo da je tokom vikenda, u klubu u centru Beograda na Tašmajdanu zatečeno oko 1.000 ljudi, te da su uhapšene dvije osobe zbog organizovanja žurke na Novom Beogradu, ali i još tri osobe zbog sprečavanja policije u vršenju službene dužnosti u tom objektu.

“Inspektori su tokom pretprazničnog vikenda naišli na povećan broj onih koji nisu poštovali mjere. Noćas je kontrolisano 208 objekata, od kojih je 29 bilo u prekršaju, a dan prije toga obavljeno je 158 kontrola i u 30 objekata mere nisu poštovane”, naveo je Radojičić.

Tim povodom održan je sastanak Gradskog štaba za vanredne situacije kojem su prisustvovali nadležni za kontrolu situacije na terenu.

“U različitim sjmenama 366 ljudi je u svakodnevnim kontrolama, što traje skoro godinu dana. Njihov posao je i naporan i odgovoran, zbog čega je važno da istraju. Na sastanku su podnijeli izvještaj kako protiču kontrole i gdje su nailazili na probleme i insistirao sam na tome da se, kao i do sada, dosljedno sprovode kontrole poštovanja epidemioloških mjera. Šaljemo svima jasnu poruku da nije trenutak za opuštanje i da takvo ponašanje može sve dovesti u rizik da ponovo dođe do skoka broja zaraženih”, istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u Beogradu su prvu ili prvu i drugu dozu vakcine do sada primilo više od 220.000 ljudi, precizirajući da je prekjuče vakcinisano ili revakcinisano njih 15.550, juče nešto manje od 10.000, a danas su samo na Sajmu u dvije hale zakazane 3.524 osobe.