Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović susreo se danas u Tirani s predsjednikom Parlamenta Republike Albanije Gramozom Ruçijem, čime je završena službena posjeti Albaniji.

Razgovarano je o parlamentarnoj saradnji i susretima na parlamentarnom nivou.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnoj političkoj situaciji u Albaniji.

Tim susretom završena je zvanična posjeta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Albaniji.

Prvog dana posjete, u ponedjeljak, Džaferović se susreo s predsjednikom Albanije Ilirom Metom i premijerom Edijem Ramom, a obišao je i Bošnjake koji u velikom broju žive u mjestima Kodžas i Borak u okrugu Drač.

Danas je razgovarao s gradonačelnikom Tirane Erionom Veliajem koji mu je uručio Ključ grada.

Džaferović-albanija
Foto:FENA

Predsjedavajući Džaferović i gradonačelnik Veliaj razgovarali su o projektima koji se realiziraju jer su Tirana i Sarajevo pobratimski gradovi od 1996. godine što označava međugradsko partnerstvo između dva grada s ciljem kulturne i privredne razmjene.

Cilj ove posjete je da se ojača saradnja između dvije zemlje jer imamo sve uvjete za najbolju saradnju ali ona još nije na nivou kojem bi mogla biti. Vrijeme je da otvorimo novu stranicu i krenemo dalje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu u bilateralnoj, regionalnoj i euroatlantskoj sferi. Nakon svih ovih sastanaka vjerujem da ce se to i dogoditi – kazao je ovom prilikom Džaferović.

Veliaj je danas Džaferoviću svečano uručio Ključ grada Tirane.