Hitna sjednica Gradskog vijeća Zenice koja je na inicijativu 12 vijećnika trebala biti održana danas, otkazana je jer nije bilo kvoruma. Time je propao pokušaj dijela gradskih vijećnika da se usvajanjem Odluke o privremenom finansiranju deblokiraju funkcije Grada Zenica.

Na poziv Sanjina Aldobašića, člana Radnog predsjedništva Vijeća, hitnoj sjednici je prisustvovalo 14 vijećnika, što nije bilo dovoljno za usvajanje Odluke.

“Svi zajedno moramo prihvatiti krivicu, ne amnestirajući nikoga. Izvinjavam se svima što smo ih svojim djelovanjem doveli u ovakvu situaciju”, rekao je Aldobašić, koji je vodio današnju sjednicu, ali je zbog nedostatka kvoruma morao proglasiti prekid.

Aktuelna većina u Vijeću koju čine SDA, A-SDA i SBB ranije su saopćili da za održavanje hitne sjednice nema uporišta u Poslovniku o radu.

Sjednici su prisustvovale i porodilje Zenice koje su prije nekoliko dana protestovale ispred zgrade Gradske uprave Zenica, zbog nemogućnosti isplata njihovih mjesečnih naknada.

Na platou ispred Gradske uprave, nakon sjednice, održan je skup podrške gradonačelniku Fuadu Kasumoviću kojeg je organizirala neformalna grupa građana.