Radnici i Sindikat Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS jutros su ipak odlučili da ne bude štrajka zbog trenutne epidemiološke situacije i iscrpljenosti radnika. Međutim, razlozi nezadovoljstva i dalje su tu. Ranije su Vlada Kantona Sarajevo i GRAS potpisali prijedlog sporazuma o rješavanju problema u GRAS-u.

Od 2000. godine KJKP GRAS gomila probleme i dugove. Posljednja dva mjeseca radnici nisu primili plaće. Za opstanak ovog poduzeća potpisivanjem sporazuma uključila se Vlada KS koja je obvezna osigurati trajno i kvalitetno obavljanje javnog prijevoza putnika u kantonu.

Na pitanja da li će GRAS naći rješenje za nakupljene probleme nismo dobili odgovor. Podsjećamo, ukupan dug GRAS-a prema Poreskoj upravi Federacije BiH je 130 miliona KM, a po presudama prema tužbama radnika oko 20 miliona KM. Zbog nedostatka novca nedostaje i goriva te je sve manje vozila na ulicama. iz sindikata GRAS-a tvrde da radnici ne mogu trpiti pritiske bez plata.

Sindikat radnika GRAS-a očekuje deblokadu računa i isplatu plaća do kraja tjedna. Ukoliko dođe do odugovlačenja, radnici i sindikat najavljuju radni neposluh to jeste, Kanton Sarajevo bez javnog prijevoza.