Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS Sarajevo i dalje je u samom vrhu najvećih poreskih dužnika u Bosni i Hercegovini.

Dužni su minimalno 130 miliona maraka. Ipak, pokrenuta je procedura nabavke novih tramvaja kreditnim zaduženjem od oko 30 miliona maraka. Istovremeno, Vlada Kantona Sarajevo GRAS-u je predala novih 9 minibusa koje je kupila u saradnji sa UNDP-om.

“Evo napokon je otčepilo tako da kažem, dokaz su ovih novih 9 minibusa koji su nakon dugi niz godina stigli u GRAS i bit će velika podrška gradskog gradskog prijevoza”, izjavio je ministar saobraćaja KS Adi Kalem.

Milionski dugovi GRAS-a su prisutni godinama. Ali, kako navodi premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, spremni su rješavati probleme restrukturiranja kreditnim zaduženjem i proračunskim sredstvima.

“Moram vas razočarati, taj dug nije 130 miliona, dug je puno veći od ovog iznosa. Ovih dana vodimo razgovore s predstavnicima UIO, predstavnicima Poreske uprave FBiH, sa rukovodstvom GRAS-a. Mi u vrlo kratkom periodu već naredne sedmice krećemo u rekonstruktuiranje GRAS-a”, najavio je premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

Šta je GRAS učinio s prethodnom nabavkom minibuseva nije poznato. Godinama radnici preduzeća čekaju sanaciju i reorganizaciju, a građani kvalitetnije usluge javnog preduzeća.