Petar Grašo, jedan od najpoznatijih hrvatskih pjevača i kantautora, ovoga petka bio je gost emisije “Konačno petak”. Sa Petrom smo razgovarali o tome kako je proveo protekli period karantene, koncertu koji je održao u Splitu 7. maja, ali i planovima za predstojeći period.

Zbog prirode posla i čestih putovanja, Petar je proteklih godina malo vremena provodio u rodnom Splitu. Zato mu je, kaže, protekli period izolacije koji je proveo u svome domu, bio dragocjen.

“Zaboravio sam koliko more i taj neki komad dvorišta kojeg imaš, mogu biti dragocjeni. Naučio sam cijeniti te stvari i sasvim sigurno vjerujem da je more i otvoreni prostor, svakome ko je imao priliku, bio od velike pomoći tokom izolacije. Ali, mislim, da je, prije svega, najveća pomoć kada dijeliš prostor sa ljudima koje voliš, sa obitelji i kad se dobro slažete”.

Kao brojni muzičari širom svijeta i regiona, ni Grašo nije zaboravio svoju publiku koju je u jeku karantene obradovao fenomenalnim koncertom na praznom Peristilu. Koncert je održan 7. maja, na dan zaštitnika Splita, svetog Duje.

“Ja se tokom protekla dva mjeseca nisam previše eksponirao. Odabrao sam malo više tišinu, vjerojatno je to bila moja neka unutarnja potreba. Nastupio sam samo dva puta, jednom za portal ‘Jutarnjeg lista’ i mislio sam da će to biti – to. Onda je došla ponuda grada Splita i organizatora Dalmacija koncerta da na dan zaštitnika svoga grada, svetog Duje, održimm koncert na praznom Peristilu. To je nešto što me ispunilo isti trenutak, i sjetom i ponosom i čašću i zadovoljstvom. Nije bilo niti jednoga trenutka dvoumljenja da se to napravi. Mislim da smo napravili jedan lijepi hepening i za moj grad, a kako vidim i za puno širu publiku, čak i širom svijeta”.

Koncert je, kaže Grašo, za njega bio veliki izazov, ali i nevjerovatno iskustvo. Koncert je održan bez prisustva publike, na praznom Peristilu, na dan kada, u normalnim okolonostima, u gradskoj jezgri do kasnih noćnih sati bude i stotinu hiljada ljudi.

“Šetao sam ulicama dok sam dolazio na koncert i nije bilo nikoga. Bilo je čudnovato, kao scenarij nekog filma, nevjerojatno. Ali, dok smo svirali, osjećaj je bio zaista poseban. Bila je to kombinacija sjete, sreće i ljepote, sve se sklopilo u jedno”.

Petar je govorio o saradnji sa portalom “Jutarnjeg lista” i sa Antom Gelom, koji je bio i njegov saradnik na ovom koncertu.

“On je moj dugogodišnji prijatelj. Bio je samnom i na mojoj turneji po Sjedinjenih Državama u decembru i nekako je bilo prirodno da ga pozovem i na Peristil. Prije svega jer nas veže prijateljstvo, a s druge strane on je doista maestralan glazbenik. Inače je član stalne postave Amire Medunjian, muzičar koji je dobra duša i veliki talenat”.

Grašo je sa svojim bendom imao isplanirane koncerte do kraja ove godine. Bili su u planu konceri u Areni u Puli, te u zagrebačkoj i splitskoj areni. Sada je to sve, kaže, na stendbaju.

“Ova karantena zapravo nije trajala predugo. Mi smo naučili, kako kažemo mi u Dalmaciji, zujat’. Ako je ova nesretna korona donijela nešto dobro, to je da su ljudi dobili prisilnu priliku da se odmore. Ja se odmaram, a prvo što ću napraviti kada se situacija potpuno normalizuje je da ću se vidjeti sa nekim dragim ljudima. Što se tiče koncerata koje smo trabali održati, još se ništa ne zna. Vjerujemo i nadamo se da će biti prilike da se i to odradi, ali ako ne, ostaćemo kući i čekaćemo. Šetaćemo po gradu. Ja imam vremena za koncerte”.