Ministri odbrane Grčke, Izrael i Kipra postigli su danas saglasnost da pojačaju vojnu saradnju za koju navode da će održati njihove oružane snage u pripravnosti, pomoći u formiranju radnih mjesta i ojačati bezbjednost u regionu.

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc rekao je da je postignuta saglasnost tokom razgovora u Nikoziji radi “unapređenja obimnije industrijske saradnje koja će ojačati odbrambene sposobnosti i stvoriti više hiljada radnih mjesta za sve tri privrede”.

Grčki ministar odbrane Nikolaos Panagijotopulos naglasio je da grčke, izraelske i kiparske snage sarađuju efikasnije kroz zajedničke programe odbrane, razmjenu obavještajnih podataka i bezbjednosti na internetu.

Panagijotopulos i kiparski ministar odbrane Haralambos Petrides ističu da tri zemlje pokušavaju da prošire svoje partnerstvo kako bi uključili i druge države poput SAD, čije prisustvo u Sredozemnom moru je od “posebne važnosti” za stabilnost u regionu.

Grčka i Kipar su u sporu sa Turskom koja je poslala istraživačke brodove u područja na koje pravo polažu Atina i Nikozija.

Turska insistira da djeluje u okviru svojih prava da vrši slična istraživanja.