Grčka večeras od 23 sata otvara granice bez ograničenja, karantina i testiranja za turiste iz 30 zemalja. Na listi su i državljani Srbije. Na put mogu i preko Sjeverne Makedonije, jer je odobren tranzit srpskih turista kroz tu zemlju.

Putnici mogu da prođu i zadrže se u Sjevernoj Makedoniji najviše pet sati. Prema Grčkoj biće otvoren prelaz Bogorodica – Evzoni, a prelaz Dojran ostaje zatvoren.

Makedonska vlada je odlučila da će stranci koji su u tranzitu kroz Sjevernu Makedoniju, do potpune liberalizacije režima ulaska i izlaska iz te zemlje, moći da koriste prelaze Tabanovce, Deve Bair, Bogorodica, Kjafasa, Blace i aerodrom Skoplje.

Taj tranzit, dodaje se u saopštenju vlade, podrazumijeva ulaz na jednom graničnom prelazu i izlaz na drugom prelazu, uz obavezu da se ne napušta auto-put ili lokalni put i da se tranzit obavi za najduže pet sati.

S obzirom na to da je razdaljina od prelaza Preševo-Tabanovce do makedonsko-grčke granice oko 170 kilometara, uz prosječnu brzinu i eventualne pauze, vozačima neće trebati duže od tri sata da bi ušli i napustili makedonsku teritoriju.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski kaže da neće produžiti vanredno stanje uvedeno radi suzbijanja širenja virusa korona.

Tridesetodnevno vanredno stanje uvedeno je u martu, a zatim je dva puta produženo za po 15 dana zbog povećanja broja oboljelih.

Od ponoći je počelo postepeno otvaranje granica unutar Evropske unije. Uz Njemačku i Francusku da će otvoriti svoje granice, ali uz izuzetke najavile su i druge članice Unije i uz izvjesna ograničenja.