Grčka policija započela je premještati stotine migranata na otoku Lezbosu u novi privremeni šatorski kamp, nakon što je prije više od tjedan dana došlo do požara u najvećem grčkom migrantskom kampu u kojem su boravili.

Akcija premještanja ima za cilj zaštitu javnog zdravlja. Policija je priopćila da je do sada u kamp ušlo 450 migranata. Od toga je njih 250 prošlo brzo testiranje na COVID-19, a dodatnih 200 čeka na rezultate.

“Akcija je započela s mnogim policajcima u bijelim odijelima, sve se odvija mirno i migranti polako ulaze u novi kamp”, rekao je svjedok za Reuters.

Požar koji je progutao kamp Moriju prije tjedan dana, ostavio je više od 12.000 ljudi, većinom izbjeglica iz Afganistana, Sirije i raznih afričkih zemalja, bez skloništa, odgovarajućih sanitarnih uvjeta ili pristupa hrani i vodi.

Vlasti optužuju migrante za podmetanje požara, dok migranti tvrde da su mještani podmetnuli požar jer ih ne žele više u kampu. Nitko nije povrijeđen.

Novi privremeni šatorski kamp u mjestu Kara Tepe, u blizini otočke luke Mitilene, spreman je primiti najmanje 5.000 ljudi, ali dužnosnici kažu da neki od migranata nisu bili voljni preseliti se u novi kamp jer su se nadali da će napustiti otok.