Oko 5.000 policajaca, uz podršku helikoptera i dronova, mobiliziranih u Atini spriječili su proteste studenata , planirane u znak 47. godišnjice studentskog ustanka 17. novembra u Grčkoj.

Svake godine 17. novembar obilježava se ceremonijom polaganja vijenaca na Atinskoj politehničkoj akademiji u spomen na one koji su tamo umrli, nakon čega slijede marševi do američke ambasade.

Hiljade policajaca raspoređeno je u Atini i Solunu , na sjeveru Grčke kako bi spriječili okupljanja povodom obilježavanja godišnjice studentske pobune iz 1973. godine.

Demonstranti okupljeni u organizaciji nekih ljevičarskih grupa željeli su organizovati marš u centru Atine, uprkos zabrani demonstracija nametnutih zbog nove vrste koronavirusa u zemlji.Proteste je spriječila policija.

Kao rezultat intervencije policijskih snaga, došlo je do sukoba demonstranata i policije za borbu protiv nereda.

Priveden je veliki broj osoba, a policija je intervenisala suzavcem i vodenim topovima.

Grčki mediji navode da su se neki demonstranti okupili u Solunu kako bi održali marš, ali su se razišli bez incidenata, nakon policijske blokade.

Oko 5.000 policajaca, uz podršku helikoptera i dronova, mobilizirano je u Atini da spriječe demonstracije.

Vlada je jučer zbog pandemije zabranila demonstracije i okupljanja kako bi spriječila velike marševe koji se svake godine održavaju 17. novembra.

Siriza, glavna opoziciona stranka u zemlji, Komunistička partija Grčke i Mera25 usprotivile su se vladinoj odluci o zabrani.

Radi se o obilježavanju 47. godišnjice studentske pobune 1973., koju je tada ugušila vojna hunta na vlasti, a koja je imala podršku Sjedinjenih Američkih Država.

U pobuni protiv vojnog režima poginulo je desetak studenata kada je vojna hunta u Grčkoj poslala vojsku sa tenkovima da uguši studentsku pobunu u atinskoj Politehničkoj akademiji.

Taj događaj se smatra početkom kraja hunte, koja je Grčkom vladala od 1967. do 1974. godine. Samo nekoliko mjeseci kasnije bila je srušena vojna diktatura koja je trajala od 1967. do 1974. godine.