Grčki državni službenici stupili su u 24-časovni štrajk zahtijevajući veće plate za zaposlene u zdravstvu i obrazovanju i povećano zapošljavanje u tim sektorima tokom pandemije korona virusa.

Javne službe ne rade od jutros širom zemlje, dok su avio kompanije zbog štrajka zaposlenih u kontroli letenja bile primorane da otkažu letove ili da ih odlože do sutra u 8 sati.

Stotine zdravstvenih radnika marširalo je jutros centrom Atine uoči glavnog skupa koji će se održati kasnije danas.

Glavni sindikat državnih službenika, ADEDI, organizovao je štrajk sa nizom zahtijeva, uključujući veće ulaganje u zdravstvo, više kreveta na odjeljenjima intenzivne njege i dodatno zapošljavanje na neodređeno vreme u obrazovanju kako bi se školski časovi mogli ograničiti na 15 učenika.

Sindikat je pozvao na ukidanje mnogih poreza za zaposlene u javnom sektoru i smanjenje PDV sa sadašnjih 24 na 15 odsto, kao i na izmjene nedavno usvojenog zakona o demonstracijama i poništavanje privatizacija.

Grčka ponovo bilježi porast broja oboljelih od korona virusa što je povećalo pritisak na zdravstveni sistem.

Vlada je već povećala broj kreveta na intenzivnoj njezi za oboljele od korona virusa i obavezala se da će ih do kraja godine dodatno povećati.

U zemlji od oko 11 miliona stanovnika novi slučajevi korona virusa svakodnevno se kreću od oko 300 do 400. Ukupno je zaraženo 23.495 osoba, 469 je umrlo, dok je 86 oboljelih na respiratorima na intenzivnoj njezi.