Grčki premijer Kirijakos Micotakis ponovio je danas da je njegova zemlja spremna da o sporu oko pomorskih granica u istočnom Sredozemlju razgovara s Turskom koja je, kao i Grčka, članica NATO.

U izjavi poslije sastanka s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Atini, Micotakis je rekao da taj spor ugrožava koheziju Alijanse.

Na vrhuncu spora grčki i turski ratni brodovi izašli su ljetos u spornu oblast u istočnom Sredozemlju, gdje je Turska izvela brod za traganje za gasom i naftom u podmorju.

Micotakis je ponovio da je Grčka “uvijek spremna za dijalog, po pravilima međunarodnog prava, dobrosusjedskih odnosa i principu solidarnosti koji je u središtu okvira Sjevernoatlantske alijanse”.

Stoltenberg je došao u posjetu Atini iz Ankare gdje se sastao s predsjednikom Redžepom Taipom Erdoganom i ministrom spojnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Stoltenberg je u Atini danas ponovio ono što je rekao jučer u Ankari: da se nada da će dvije strane moći da diplomatski reše nesuglasice.

Kada Turska “osporava suverena prava jednih, otvara širom put ka osporavanju prava drugih takođe”, rekao je Micotakis.

Neprijateljstva između Grčke i Turske su ublažena posljednjih dana jer je NATO pomogao da se uspostavi vojni mehanizam za sprječavanje konflikata, uključujući direktnu vezu između vojski dvije zemlje, da bi se izbjegla mogućnost “vrućeg incidenta” koji bi mogao da dovede do rata.

Stoltenberg je rekao da je direktna linija otvorena 24 sata dnevno da olakša smirivanje tenzija na moru i u vazduhu i da je NATO spreman da je dalje razvije.

Mehanizham za sprečavanje konfilata, dodao je Stoltenberg, može da pomogne da se stvori prostor za diplomatske napore.

“Moja čvrsta nada je da sporovi među ta dva saveznika sada mogu biti rješavani isključivo pregovorima u duhu solidarnosti NATO i međunarodnog prava”, rekao je Stoltenberg.

Micotakis je pozdravio nedavno smirivanje pomorske aktivnosti Turske, ali je dodao da ostaje da se vidi da li je to “pošten potez ili privremeni manevar”.