Grčki vatrogasci i danas su nastavili gasiti šumski požar koji je “buktio” kroz posljednju preostalu borovu šumu u blizini Atine i saopćili su da bi domovi mogli biti u riziku od vatre.

Više od 500 šumskih požara izbilo je u posljednjim sedmicama širom zemlje, uništavajući velike površine šume i prisiljavajući na evakuaciju na hiljade ljudi.

“Plamen je golem. Ne znam šta će se dogoditi, vatra se proibližava domovima”, izjavio je Lefteris Kosmopoulos, zamjenik lokalnog guvernera regije Zapadna Attica, za državnu TV ERT.

Autobusi su u pripravnosti u Viliji, pedesetak kilometara od Atine, kako bi evakuirali mještane ukoliko bude potrebno, dok snažni vjetrovi jačaju vatru koja je izbila u ponedjeljak, iako je izgledalo da je stavljena pod kontrolu. Desetak zaseoka evakuirano je od ponedjeljka.

Oko 400 lokalnih vatrogasaca, uz pomoć dodatnih vatrogasaca iz Poljske, 15 helikoptera i šest aviona za borbu protiv požara razmješteno je u tu regiju.

Najveći požar u proteklih nekoliko sedmica, na ostrvu Evia u blizini prijestolnice, gorio je danima prije nego što je suzbijen, razarajući velike površine šume na sjeveru ostrva.

Poput drugih zemalja iz mediteranske regije, među kojima su Tunis i Turska, Grčka je zabilježila najviše temperature u decenijama ovoga ljeta, prenosi Reuters.