Sarajevo Film Festival u okviru ekološke inicijative Green Festival uvodi ekološke mjere koje imaju za cilj smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu i podizanje svijesti o značaju ekološki odgovornog ponašanja.

U okviru novog programa Environment day prikazuju se dokumentarni filmovi i održavaju panel diskusije na temu životne sredine i gorućih ekoloških problema.

Publika će 18. avgusta na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba moći besplatno pogledati film „I am Greta” o 15-godišnoj Greti Thunberg koja poziva na odgovornost i akciju protiv klimatskih promjena. Film je dostupan na području Bosne i Hercegovine.

Na panel diskusijama, filmski profesionalci i savjetnici za zaštitu životne sredine zagovaraju ekološke politike koje će filmsku industriju učiniti ekološki odgovornijom.

Za goste Sarajevo Film Festivala, omogućeno je besplatno korištenje bicikala za prevoz između festivalskih lokacija, s ciljem da se smanji korištenje vozila. Značajno je smanjeno štampanje festivalskih žurnala, kataloga i brošura, a na festivalskim lokacijama omogućeno je razvrstavanje i prikupljanje ambalažnog otpada.