Specijalni izaslanik američkog predsjednika za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel demantovao je na Tviteru da je na sastanku Beograda i Prištine u Bijeloj kući na stolu papir čija jedna tačka podrazumijeva međusobno priznanje Srbije i Kosova.

Grenel je, reagujući na pisanja medija da je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Vašingtonu uručen papir kojim se od Beograda traži da prizna nezavisnosst Kosova, na Tviteru kratko napisao: “Nije istina”.

Prethodno je ministar finansija Siniša Mali, koji je član delegacije Beograda, u pauzi sastanka u Bijeloj kući, novinarima izjavio da je na stolu papir čija jedna tačka podrazumijeva međusobno priznanje Srbije i Kosova, a da se na predsjednika Vučića vrši ogroman pritisak

“Mi smo na početku dobili nikada gori papir od kada su krenuli pregovori sa kosovskim Albancima. Šesnaest tačaka je na stolu od čega 10. podrazumeva međusobno priznanje”, rekao je Mali novinarima.

Mali je naveo da na sastanku 15 do 20 ljudi reaguje veoma agresivno na svaku riječ delegacije Srbije i da među njima nisu samo Albanci.

On je rekao da je bilo veoma malo ekonomskih tema, javio je RTS.

Mali je objasnio da je Vučić, na osnovu obavještajnih informacija, znao da neće biti samo ekonomske teme.

“Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, auto-put, željeznice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija cijelog regiona. Ogroman pritisak”, naveo je Mali.

U Bijeloj kući u Vašingtonu danas poslije podne počeo je sastanak delegacija Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za pregovore Ričardom Grenelom.

Predstavnici Beograda i Prištine razgovaraće tokom dva dana u Bijeloj kući u Vašingtonu.

Delegaciju Srbije predvodi Vučić, a u njoj su i ministar finansija Siniša Mali, predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.