Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša pokreće inicijativu za izmjenu kaznenog zakona u oba entiteta kako bi se postrožile kazne za teške zločine poput ubojstva.

Ne krije da je stroži zakon trebalo donijeti i ranije, ali sada moli podršku javnosti da stvori određenu pozitivnu klimu kako bi postroženje zakona i bilo realizirano na način koji će doprinijeti sigurnosti svih građana Bosne i Hercegovine i suspregnuti namjeru za počinjenjem najtežih kaznenih djela.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša svjestan je kako pooštrenje kaznenog zakona uopće nije u nadležnosti njegovoga ministarstva, ali želi formirati radnu skupinu koja bi pronašla modele za pooštravanje zakonskih rješenja na sličan način u oba entiteta.

Najteža kaznena djela trebaju najtežu kaznu, smatra Grubeša, kako bi se prevenirale slične tragedije u budućnosti.

Josip Grubeša , ministar pravde Bosne i Hercegovine

Nadamo se da će i predstavnici entitetskih ministarstava pravde koji rade u radnoj grupi prihvatiti ovu inicijativu i svojim ministrima to predložiti. Kada govorimo o dinamici nekog zakona i je li to uopće moduće, nadam se da jeste. Ne trebamo čekati da se dogodi ovakvo teško zlodjelo, ali na žalost, teška riječ, ovo nam je prigoda, da sada javnost bude na strani donošenja i da ubrza sve one koji su u procesu donošenja takvih rješenja da se ne stane nego ide do kraja.

Mostarski odvjetnik Josip Muselimović nedavno je obilježio 50 godina karijere. U svojem dugom stažu imao je, prisjeća se, i težih zločina od stravičnog ubojstva Lane Bijedić, i trenutno brani jednu osobu za slučaj ubojstva. Tvrdi kako pravna praksa nalaže da se sasluša i druga strana, ma kako zločin stravičan bio, a pogotovo ne trebamo mijenjati zakonska rješenja potaknuti emocijama.

Josip Muselimović - advokat
Foto: Igor Božović/BHRT

Josip Muselimović, odvjetnik

U našem Kaznenom zakonu postoji vremenska kazna zatvora u trajanju od 20 godina. Postoji i kazna dugotrajnog trajanja zatvora u trajanju do 45 godina. Vrlo zanimljivo pitanje – strogim, pa i najtežim kaznama treba suspregnuti sve one koji bi sutra mogli počiniti ovakvo i slično djelo, pritom ne mislim na smrtnu kaznu. Kada se radi o rekonstrukcijama kaznenog zakona, zaista treba biti oprezan, ne žuriti. I to su propisi koji se ne smiju mijenjati ad hoc, od slučaja do slučaja. Definitivno, moje poslustoljetno iskustvo vam kaže, ovakav delikt nikada nije počinila osoba koja je potpuno ubrojiva.

Odvjetnik Muselimović kritizira praksu u našoj zemlji da se za teške zločine donose relativno kratke mjere zatvora, ali i navodi da za osobe mlađe od 21 godine nije moguće dodijeliti dugotrajnu mjeru zakona.

Promjenama zakona treba pribjeći odvagano, bez strasti, a svakako treba preispitati i odgojni i zdravstveni sustav koji nije alarmirao na postojanje sociopatskih osobina u određene osobe.