Ministar pravde u Vijeću ministara BiH Josip Grubeša danas će u Mostaru održati konferenciju za novinare u vezi sa nasilnom smrću djevojke Lane Bijedić (19) i formiranjem radne grupe u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona s ciljem pooštravanja kazni.

Grubeša je juče, povodom nasilne smrti Bijedićeve, formirao radnu grupu u čijoj je nadležnosti izmjena Krivičnog zakona s ciljem pooštravanja kazni za najbrutalnije izvršena krivična djela usmjerena protiv djece, žena i starih lica.

On je poručio da je dužnost BiH da ubuduće spriječi ovakve i slične slučajeve, saopšteno je ranije iz Ministarstva pravde.

Radna grupa analiziraće zakonodavstvo u BiH radi pooštravanja kazni za neka djela, posebno ona koja pogađaju najosjetljivije segmente društva – djecu, žene, stare i nemoćne, navodi se u saopštenju.

Tijelo Lane Bijedić iz Mostara 6. oktobra pronašli su ribari u rijeci Studenčici u mjestu Studenci.

Obdukcija je pokazala da je djevojka preminula nasilnom smrću, a tužilac Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona Josip Andačić rekao je da su na tijelu pronađeni tragovi više udaraca, posebno u glavu, a na vratu tragovi davljenja.