Grude su pogođene koronavirusom, a isti je ušao i u jedan tamošnji dom za starije i nemoćne osobe. Ekipa BHRT-a je provjerila situaciju.

Među 23 zaraženih korisnika doma za starije i nemoćne u Grudama, jedna starija osoba je zbog srednje teške kliničke slike prebačena u covid odjel SKB Mostar.

Ona je sada stabilno. Drugi štićenici su pod zdravstvenim nadzorom i oni su, također, stabilno.

Nakon potvrde da je PCR test prvozaražene osobe iz ovog doma pozitivan, nadležni su izvršili dalji uvid i testirali osoblje i korisnike. Zaraženi su odvojeni od nezaraženih.

Za BHRT su na ovu temu govorili ministar zdravstva Županije Zapadnohercegovačke Tomislav Pejić i ravnateljica Doma zdravlja Grude Zdravka Erkapić.

“Morate znati da je to starija populacija. U staračkom domu je prosjek godina 89. Ako se ne varam, u jednom dijelu tog doma je organiziran i izolatorij gdje su smješteni svi bolesnici”, kaže resorni županijski ministar.

Erkapić ističe da je štićenicima pružena sva moguća medicinska usluga.

“Dom ima 150 štićenika koji su ionako ugroženi svojim zdravstvenim stanjem i godinama. Svaki od bolesnih ljudi je dobio uslugu rendgena, labaratorija, pregleda… To je teško obavljati na način da se pristupi pacijentu, da se osiguraju zdravstveni radnici, ali i sami bolesnici”, kazala je ravnateljica Erkapić.

Virus je vjerojatno među štićenike ovog doma donijelo asimptomatsko osobolje. Urađene su sve potrebne epidemiološke mjere kako bi se širenje zaustavilo.