Ambasadori zemalja velike petorke na Kosovu sastali su sa predsjednicom Centralne izborne komisije (CIK) Kosova kako bi izrazili stalnu posvećenost slobodnim, poštenim, sigurnim i mirnim izborima 14. februara i informisali o planovima za nadgledanje izbora.

Ambasadori Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država u zajedničkoj izjavi su istakli da su, iako je pandemija stvorila dodatne izazove, uvjereni u sposobnost CIK-a da nadgleda izbore.

“Naglasili smo da CIK mora da osigura da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja. Predizborne procedure, uključujući potvrđivanje kandidata, još uvijek su u toku. U ovom trenutku vjerujemo da narod Kosova zaslužuje pribranost i zrelost sa svih strana. Važno je da se zakonske odluke poštuju i da se putevi žalbe slijede bez uplitanja. Pozivamo sve da se uzdrže od zapaljivih i špekulativnih ličnih napada”, naveli su u izjavi.

Grupa Kvinta poziva kosovske vlasti da sprovedu preporuke date u izvještaju Izborne misije Evropske unije o posljednjim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanih 6. oktobra 2019.

Sve stranke i kandidati ohrabruju se da se uključe u poštenu trku širom Kosova, poštujući mjere protiv KOVID-19 tokom kampanje.