Osamnaest kandidata položilo je zahtjevni ispit za spasioca Gorske službe spašavanja FBiH, na programu provjere i ispita za registrovane gorske spasioce, provedenim na području Blagaja i Stoca kod Mostara.

Nakon završenog ljetnog i zimskog tečaja, obuke iz pružanja prve medicinske pomoći i velikog broja sati praktične vježbe i sticanja iskustva u matičnim stanicama 24 polaznika iz Sarajeva, Mostara, Brčkog, Jajca, Bihaća i Zenice su dobili priliku da pokažu znanje potrebno za registrovane gorske spasioce.

Uprkos jakom vjetru i izazovnim vremenskim prilikama 18 kandidata je pokazalo spremnost i zrelost za značku spasioca kroz višesatno teorijsko ispitivanje i pismeni test u subotu, te praktičnu vježbu stijenskog spašavanja u nedjelju kroz 14 različitih ispitnih mjesta. Komisija se sastojala od 12 instruktora i kandidata za instruktore koji su pratili rad i ocjenjivali znanje, snalaženje i sposobnosti kandidata, navodi se u saopštenju Gorske službe spašavanja FBiH.

Uz čestitke kandidatima koji su položili ispit i pokazali vještine i znanje ali i potrebnu srčanost i altruizam za spašavanje i pomaganje, iz GSS FBiH naglašavaju da oni , pored značajne titule značkom preuzimaju i veliku odgovornost i breme za spašavanje i pomaganje u uslovima kada druge službe ne mogu pomoći.