Ministrica civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević prisustvovala je danas virtuelnoj konferenciji ministara odgovornih za visoko obrazovanje Evropskog prostora visokog obrazovanja i Bolonjskog procesa, na kojoj je usvojen Rimski komunike osnovni dokument koji će dati smjernice za sljedećih 10 godina rada.

Usvojenim dokumentom naglašena je potreba za poboljšanjem provođenja osnovnih vrijednosti, posebno demokratije, jer principi visokog obrazovanja nose mir i slobodu, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova.

Gudeljevićeva je rekla da su ministri, usvajanjem Rimskog komunikea, izrazili odlučnost da zajedno rade na jačanju Evropskog prostora visokog obrazovanja kako bi pomogli društvima u ovim teškim trenucima.

“Od visokog obrazovanja se traži da hitno odgovori na izazove nezaposlenosti, demografskih promjena, ekonomske i političke krize. Očekuje se i da odgovori izazovima sa kojim se suočava zdravstveni sektor u cijelosti”, istakla je Gudeljevićeva.

Gudeljevićeva je poželjela dobrodošlicu San Marinu, kao 49. članici Bolonjskog procesa.

Ovihv 49 zemalja provodi i usvaja reforme visokog obrazovanja na osnovu zajedničkih ključnih vrijednosti, kao što su sloboda izražavanja, autonomija institucija, nezavisnost studentskih udruženja, akademska sloboda, slobodno kretanje studenata i osoblja.

Za sve ove zemlje glavni cilj je povećati mobilnost osoblja i učenika, te olakšati zaposlenje.

“Vjerujem da ćemo samo zajedničkim naporima, zajedničkom vizijom inkluzivnog, inovativnog, međusobno povezanog, interaktivnog Evropskog prostora visokog obrazovanja, moći ispuniti ciljeve održivog razvoja do 2030. godine”, rekla je Gudeljevićeva.

Konferenciju, koju je organizovao italijanski Bolonja sekretarijat, otvorili su ministar za univerzitete i istraživanje Italije Gaetano Manfred i komesar za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade u Evropskoj komisiji Marija Gabrijel, a nakon toga su uslijedila obraćanja svih ministara Evropskog prostora visokog obrazovanja i konsultativnih članova Bolonjskog procesa.

Bosna i Hercegovina je od 2003. godine član Bolonjskog procesa.