Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres pozvao je danas zemlje i kompanije širom svijeta da se pozabave pitanjem klimatske krize, naglasivši kako bi neuspjeh u tome značio ekonomsku katastrofu.

Govoreći na godišnjem sastanku UN-a o klimatskim promjenama u Madridu, Guterres je rekao kako strahuje da bi mjere za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte smanjile postojeće industrije te zanemarile mogućnosti koje proizilaze iz “zelene ekonomije”.

“Predugo su interesi poturali lažnu priču da su ekonomski rast i borba protiv klimatskih promjena nespojivi. To je besmisleno. Zapravo, neuspjeh u rješavanju globalnog zagrijavanja siguran je recept za ekonomsku katastrofu”, poručio je generalni sekretar UN-a.

On je citirao istraživanje koje pokazuje da bi prelazak na ekonomiju s niskim udjelom ugljika mogao stvoriti 65 miliona novih radnih mjesta u svijetu do 2030. godine.

“Ova tranzicija se treba završiti kako bi svima bilo dobro. U suprotnom ćemo, kao što sam rekao, omogućiti opstanak najbogatijih”, rekao je Guterres.

Na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2019. (COP25) u Madridu učestvuju predstavnici 196 zemalja.

COP25 ima zadatak utvrditi da se UN-ova Konvencija o klimatskim promjenama i Pariski sporazum implementiraju na pravi način.