Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres ne planira posjetiti Japan kako bi prisustvovao Olimpijadi u Tokiju, saopćio je ured njegovog portparola u četvrtak.

U video poruci objavljenoj istoga dana, Guterres je pozvao na olimpijsko primirje, apelujući na sve strane u sukobima širom svijeta da poštuju prekid vatre tokom ljetnih igara u Japanu.

– Za nekoliko dana, sportisti širom svijeta okupit će se u Japanu na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Oni su morali prevazići enormne prepreke kako bi učestvovali na Igrama, u jeku pandemije COVID -19 – kazao je.

– Insistiranje na miru i okupljanje oko zajedničkih ciljeva čak je i bitnije u ovoj godini, dok se borimo da okončamo pandemiju i stvorimo snažan, održiv i inkluzivan globalni oporavak – izjavio je čelnik Svjetske organizacije, tražeći potpuno poštovanje primirja do 12. septembra, sedam dana nakon zatvaranja Paraolimpijskih igara.

Rezolucija o olimpijskom primirju prvi put je usvojena u Ujedinjenim nacijama uoči Zimskih Olimpijdkih igara u 1994. u norveškom gradu Lillehammeru, na osnovu prijedloga Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Posljednje primirje usvojeno je u decembru 2019, na sjednici Generalne skupštine U-a, javila je japanska novinska agencija Kyodo.