Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da je pandemija COVID-19 produbila nejednakost između muškaraca i žena i poništila, kako je naveo, decenije limitiranog i krhkog napretka na ravnopravnosti spolova.

Guterres je upozorio mlade žene iz organizacija civilnog društva na virtualnom sastanku u gradskoj vijećnici da “bez odlučnog odgovora, riskiramo da izgubimo generaciju ili nove pomake”.

“Od izbijanja pandemije žene su bile na prvoj liniji borbe protiv nje, kao zdravstvene radnice, nastavnice, suštinsko osoblje i kao starateljice u svojim porodicama i zajednicama. Ipak, samo 30 posto njih je u ulozi donosilaca odluka”, rekao je Guterres.

Generalni sekretar je upozorio da je pandemija uticala na fizičko i mentalno zdravlje, obrazovanje i učešće u radnoj snazi.

“Danas su milioni tinejdžerki van škole i postoje alarmantni izvještaji o trudnoćama među tinejdžerkama u nekim zemljama. Znamo po epidemiji ebole u zapadnoj Africi da je, kada tinejdžerka jednom napusti školu, moguće da se nikada ne vrati u nju”, rekao je Guterres.

On je ukazao na “uznemirujuće izvještaje širom svijeta o nebeski visokim nivoima nasilja na spolnoj osnovi, jer su brojne žene, praktično, vezane za svoje zlostavljače, dok se resursi i službe podrške preusmjeravaju”.

“Ukratko, pandemija izlaže i povećava značajne prepreke s kojima se žene suočavaju u ostvarenju svojih prava i ispunjenju svojih potencijala. Mogle bi potrajati godine, pa čak i generacije, da se povrati izgubljeni napredak”, rekao je Guterres, prenosi Associated Press.