Potpredsjednik udruženja bivših pripadnika OVK Nasim Haradinaj odbio je da prisustvuje sjednici pred sudijom za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća u Hagu, na kojoj je trebao da se izjasni o krivici za objelodanjivanje imena potencijalnih svjedoka i žrtava u postupcima koji se vode pred tim sudom protiv nekadašnjih čelnika OVK.

Sudija je zbog toga na početku današnje sjednice konstatovao da je Haradinaj na ovaj način “učinio propust i konstatovao da se izjasnio da nije kriv”.

Advokat Nasima Haradinaja, koji sjednicu prati putem video-veze, prenio je sudu da svojim nepojavljivanjem pred sudom, njegov klijent protestuje zbog ophođenja prema njemu, prenosi Tanjug.

Haradinaj se na prethodnom ročištu 18. decembra, na savjet advokata, nije izjasnio o krivici po optužnici Specijalizovanog tužilaštva, ali mu je ta mogućnost bila ostavljena za danas – u zakonskom roku od 30 dana.

Haradinaja optužnica tereti da je, zajedno sa predsjednikom tog udruženja Hisnijem Gucatijem, iznošenjem u javnosti tajnih podataka Specijalizovanog tužilaštva o identitetu svjedoka ugrozio postupke koji se vode protiv pripadnika OVK.

Ročištu nije prisustvovao ni Gucati, koji je u decembru krivicu negirao.

U nastavku ročišta održava se statusna konferencija na kojoj će njihovi advokati i tužilaštvo diskutovati o procesnim pitanjima i objelodanjivanju dokaza.

Haradinaj je na prvom ročištu rekao sudiji da ne priznaje nadležnost tog suda, kao ni mandat Specijalizovanog tužilaštva, koje smatra odgovornim za curenje sopstvenih podataka, a koje, kako je naveo, želi da za to skine krivicu sa sebe i svali je na Kosovo.

Haradinaju i Gucatiju sudija za prethodni postupak je krajem decembra produžio pritvor za još dva mjeseca.

Dao im je rok do 1. februara da mu dostave podneske povodom novog razmatranja produženja/ukidanja pritvora koje će obaviti krajem tog mjeseca