Nekadašnji komandant u OVK Saljih Mustafa biće danas popodne izveden pred sudiju za prethodni postupak Specijalizovanih vijeća Kosova sa sjedištem u Hagu radi izjašnjavanja o krivici povodom optužbi za niz ratnih zločina na Kosovu u aprilu 1999. godine.

Mustafa je uhapšen i izručen Hagu prošle sedmice prema nalogu sudije za prethodni postupak, nakon potvrđivanja optužnice, a sada je u pritvorskoj jedinici Specijalizovanih vijeća u Hagu.

Sudija za prethodni postupak će mu predstaviti optužnicu i pozvati ga da se izjasni o krivici odmah ili u roku od 30 dana.

Mustafu optužnica tereti da je krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu – proizvoljno hapšenje, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

U potvrđenoj optužnici protiv Mustafe se tvrdi da su ova krivična djela izvršena nad najmanje šest lica, a da je jedan zatvorenik ubijen, u periodu od 1. do 19. aprila 1999. godine na imanju u mjestu Zlaš na Kosovu koje je služilo kao zatvor.

Nakon prvog pojavljivanja optuženog, sudija za prethodni postupak biće zadužen za pripremu predmeta za suđenje, a sazivaće i statusne konferencije na kojima se raspravlja o dokazima koji će se izvoditi na suđenju i drugim procesnim pitanjima.

Suđenje će se odvijati pred pretresnim vijećem, koje se imenuje naknadno.

Današnje ročište će biti javno i moći će da se prati preko video-linka na internet stranici Specijalizovanih vijeća.