Na španjolskoj javnoj televiziji objavljen je intervju s nekadašnjim katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom tako što su hakeri preuzeli njihov program i zamijenili ga s ruskim Russia Today.

Tako je na španjolskom programu +24 prikazan intervju s Puigdemontom i bivšim predsjednikom Ekvadora Rafaelom Correom. U intervjuu, koji je dio serijala RT-a pod nazivom Razgovori s Correom, Puigdemont je ponovo inzistirao na tome da nema rješenja katalanskog problema osim nezavisnosti.

Foto: RT

Prva žena RT-a Margarita Simonyan izgledala je kao da uživa u ovoj sramoti, no izjavila je kako mreža na čijem je čelu nije za to odgovorna.

“Ne znamo tko je to učinio, no bilo je predivno”, rekla je.

Prvi o ovom incidentu je izvijestio asturijski list El Comercio, kojem su izvori s televizije potvrdili da je riječ o hakiranju.

Inače, prije dvije godine iz španjolske vlade su poručili kako brojne neistinite tvrdnje na društvenim mrežama o političkoj krizi u Kataloniji dolaze upravo s ruskog teritorija.

Podsjetimo, nakon što je prije dvije godine organizirao referendum o nezavisnosti Katalonije, Puigdemont je pobjegao iz Španjolske u Belgiju kako bi izbjegao uhićenje.