Član Kancelarije za međunarodne odnose Hamasa Basim Naim izjavio je da sa Saudijskom Arabijom traju pregovori u vezi s oslobađanjem palestinskih zatvorenika, te da je neophodno što prije okončati finansijsku krizu s kojom je suočena UN-ova Agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Naim je podsjetio kako su saudijske vlasti privele 62 Palestinca zbog optužbi za podršku terorističkim strukturama (među njima su i oni koji imaju pasoš Jordana), a 8. marta im je počelo suđenje.

Kako je rekao, navedene osobe nisu učinile ništa što će narušiti poslove ili interese Saudijske Arabije.

“Palestinci kojima se sudi, u Saudijskoj Arabiji žive decenijama, žao nam je što su to ljudi koji su doprinijeli izgradnji zemlje i podršci saudijske zajednice”, rekao je Naim.

Prema njegovim riječima, drugo ročište je planirano u aprilu ili maju.

“Očekujemo da će slučaj o palestinskim zatvorenicima u Saudijskoj Arabiji biti zatvoren prije ramazana”, rekao je Naim.

Kako je rekao, smatra da je evidentna promjena u odnosima Saudijske Arabije i Hamasa nastupila saopštavanjem američkog mirovnog plana za Bliski istok.

Naim se osvrnuo i na ekonomsku krizu s kojom je suočena UNRWA ističući, kako ukoliko se ovakvo stanje nastavi, Agencija će u narednim mjesecima biti suočena s ozbiljnom finansijskom krizom što će ugroziti pružanje pomoći palestinskim izbjeglicama.