Kanton Sarajevo bilježi najveći broj zaraženih koronavirusom u našoj državi. Prema posljednjoj evidenciji, u ovom kantonu evidentirana je 451 novooboljela osoba. Desetine građana i po nekoliko časova čekaju svoj red na testiranje. Zbog pogoršane epidemiološke situacije zasjedao je i Krizni štab Kantona Sarajevo. Kako se zdravstveni sistem bori sa trenutnom situacijom?

U ogromnim redovima ljudi čekaju na testiranje i to ispred postavljenog punkta za drajv in testiranje. Ova činjenica najbolje pokazuje kakva je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo. Nisu samo gužve ispred punktova za drajv in testiranja, gužve su i ispred domova zdravlja. Ponavlja se slika iz novembra.

I ne samo da je stanje loše poput onog koje smo imali u novembru, nego je i broj pacijenata koji se upućuju iz domova zdravlja i hitne pomoći u trijažnu ambulantu Opće bolnice prim. dr. Abdulah Nakaš, kako nam je kazao v.d. direktora, trostruko veći.

Na krajnje ozbiljnu situaciju upozoravaju i iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje je od juče ujutro 309 pacijenata od kojih je 45 u izuzetno teškom stanju. Na Podhrastovima je smješteno 107 bolesnika, a sedam je u intenzivnoj njezi. Zaraženo je i sve više uposlenika ovih ustanova. Dosadašnje mjere se ne provode na odgovarajući način, ističu iz kantonalnog Kriznog štaba.

Pitali smo građane šta misle o postojećim epidemiološkim mjerama i trebaju li strožije mjere.

I dalje ima građana koji se oglušuju na upozorenja nadležnih i epidemiološke mjere zbog čega je policija u Kantonu Sarajevo počela aktivnije kažnjavati. Tako je juče MUP KS zbog nepoštivanja mjera, tačnije nenošenja maski kaznio 149 osoba. Kazne za nepoštivanje mjera su od 500 do 1.500 maraka.