Bosanskohercegovački inovatori postigli su izuzetan uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija “Intarg ’21”, održanoj 15. i 16. juna u poljskom gradu Katovice, po drugi put online. Prema objavljenim rezultatima, nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Na izložbi je učestvovalo 300 izlagača iz 20 zemalja.

Gost emisije BHT1 Uživo bio je prof.dr Nedžad Haračić, koji je zajedno sa kolegama Zehrudinom Osmanovićem, Nisadom Avdićem i Damirom Mulamehmedovićem osvojio zlatnu medalju za inovaciju pod nazivom „Metoda integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2“.

Haračić, profesor na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici, ističe kako je zadovoljstvo biti dio ovakvog događaja, jer je to prilika da neko prepozna značaj vašeg pronalaska.

“Sve nagrade su dobrodošle i definitivno gode, ali su i motiv i obaveza za nadogradnju i dalja istraživanja. Tek nakon implementacije projekata, nagrade će dobiti na značaju, kada zainteresovane kompanije koje prepoznaju benefite odluče primijeniti naše projekte. Bez implementacije u realnom sektoru, to ništa ne vrijedi”, rekao je Haračić.

Kako je rekao, inovatori očekuju da će kompanije u BiH, ali i van nje, prepoznati značaj ovih procesa.

“Za projekat koji smo radili, dakle nagrada za ovu inovaciju, napravili smo kontakte sa tvornicama cementa Lukavcu i Kaknju, te Fabrikom sode Lukavac jer je, praktično, čitava ova priča vezana za ove tvornice. Sve ove kompanije su vlasništvo stranog kapitala. Priča o CO2 dolazi iz Evrope, odnosno iz svijeta i te kompanije prepoznaju da će za pet ili nešto više godina morati prilagoditi svoje sisteme da smanje CO2. Ako će to morati za pet godina, zašto onda da ne dočekamo to vrijeme spremni”, kaže Haračić.

Haračić kaže kako je ovo početak lijepe priče koja je započela u BiH, ali čiji će se benefiti proširiti na zemlje Evropske unije.

“Mi kao pojedinci ne možemo puno napraviti, ali uz podršku određenih institucija, prije svega Asocijacije inovatora, smatramo da je ovo realna priča i projekat koji se može ostvariti. Na većini ovih izložbi su prisutni ne samo ljudi koji izlažu svoje ideje i projekte, već tu imamo i ljude iz biznisa. Svi kojima se svidi vaša ideja i koji tu vide neku korist, javit će vam se u smislu da napravite određenu saradnju”, rekao je Haračić.