Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Općinski sud u Mostaru odredio je pritvor u trajanju od najduže mjesec dana od dana oduzimanja slobode osumnjičenom Harisu Pendiću zv. “Penda” (1994.) zbog osnovane sumnje da je u stjecaju počinio tri krivična djela “ugrožavanje sigurnosti”.

Pendić se sumnjiči da je u tri navrata, u razdoblju od 17. januara 2020. godine do 7. novembra 2020. godine upućivao ozbiljne prijetnje po život, oštećenima kardinalu V. P., građanima M. V., S. Ć. H., A. P. i novinaru Hrvatskog medijskog servisa B. G, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK.

Općinski sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer posebne okolnosti opravdavaju strah da će počiniti krivično djelo kojim prijeti, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

Kantonalno tužilaštvo HNK u saradnji s Federalnom upravom policije nastavlja s preduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela, stoji u saopštenju.