Rizik od zaraze virusom korona u putničkom avionu, ukoliko se poštuju bezbjednosne mjere, veoma je nizak i mnogo je manji nego u prodavnicama ili restoranima, navode iz Univerziteta Harvard.

Izvještaj pokazuje da se rizici “mogu smanjiti na vrlo nizak nivo kroz kombinaciju mjera za kontrolu zaraze”.

Istraživanje je finansirala grupacija “Erlajns for Amerika”, koja okuplja avio-kompanije i proizvođače opreme za avione, u vrijeme dok američke kompanije mjesečno bilježe na milijarde dolara gubitaka zbog pada broja putnika tokom pandemije.

Američki avio-prevoznici imaju za 50 odsto manje letova nego 2019. godine.

Istraživanje pokazuje da, nakon što su avio-kompanije uvele obavezno nošenje maski, pojačale čišćenje i izmijenile postupak ukrcavanja i iskrcavanja putnika i robe, “ima veoma malo dokaza o zarazi na letu”.

Iz Harvarda navode da avioni imaju sisteme za ventilaciju koji izmjenjuju vazduh, u prosjeku, svakih dva do tri minuta, čime se uklanja 99 odsto čestica veličine virusa korona.