Omogućavanjem aktivnog i pasivnog biračkog prava svim stanovnicima BiH putem reformi Izbornog zakona treba praktično osigurati legitimno predstavljanje, uvažavajući političku volju svih stanovnika BiH, istaknuto je na sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH.

Na sjednici Predsjedništva stranke u Tuzli naglasili su da odluke sudova o sprečavanju diskriminacije, dominacije i preglasavanja treba što prije primijeniti.

“Konstitutivnost kao natkrovljujuće ustavno načelo je ugrađeno u temelje BiH i ovaj temeljni ustavni postulat prepoznaju Ustavni sud BiH i Međunarodni sud za ljudska prava, čije je odluke o sprečavanju diskriminacije, dominacije i preglasavanja nužno, u što skorijem vremenu u neizbornoj godini, u potpunosti primijeniti”, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

Predsjednik stranke Dragan Čović upoznao je članove Predsjedništva HDZ-a BiH o aktivnostima i razgovorima o ograničenim izmjenama Ustava kojima će prethoditi izmjena Izbornog zakona.

Na sjednici je bilo riječi i o izradi Strateškog dokumenta u okviru Hrvatskog narodnog sabora koji dugoročno treba usmjeriti nacionalno očuvanje i jačanje hrvatskog naroda u BiH kroz pitanja demografije, kulture, privrede i razvoja, kao i svih pitanja od vitalnog značaja za hrvatski nacionalni identitet u BiH, navedeno je u saopštenju.